Finanțări pentru dezvoltarea tehnologiiilor avansate și a IMM-urilor inovatoare

Luând în considerare condițiile în care concurența la nivel mondial in domeniul dezvoltării tehnologiilor avansate se intensifică, Europa trebuie să își consolideze capacitatea de inovare și asumare a riscurilor, pentru a concura pe o piață definită din ce în ce mai mult de noile tehnologii.

În acest context, Comisia Juncker instituie un Consiliu european pentru inovare (CEI), a cărui misiune este să transforme descoperirile științifice ale Europei în întreprinderi care au capacitatea de a se dezvolta mai rapid. Aflat în prezent în faza-pilot, Consiliul european pentru inovare va deveni realitate începând cu anul 2021, în cadrul următorului program al UE pentru cercetare și inovare, Orizont Europa.

Comisarul pentru cercetare, știință și inovare, pe numele său Carlos Moedas, a declarat următoarele:

„Prin crearea Consiliului european pentru inovare nu ne mulțumim doar să oferim finanțare. Punem la punct un întreg sistem în domeniul inovării, pentru a plasa Europa pe primele locuri în ceea ce privește tehnologiile și inovațiile strategice care ne vor modela viitorul, cum ar fi inteligența artificială, biotehnologia și energia cu emisii zero. Trebuie să ne concentrăm asupra nevoilor inovatorilor, deoarece ei sunt cei care vor genera locuri de muncă, vor consolida competitivitatea noastră la nivel mondial și ne vor îmbunătăți viața de zi cu zi.”

În anul 2017, Comisia a lansat faza pilot a Consiliului european pentru inovare, prin introducerea unor concursuri deschise și interviuri directe, în vederea identificării și finanțării celor mai inovatoare start=up-uri și IMM-uri din Europa. Între timp, 1276 de proiecte cu un grad ridicat de inovare au beneficiat deja de finanțare totală de peste 730 de milioane EUR.

În data de 18 martie anul curent, Comisia anunță măsuri importante care vor dinamiza ultimii doi ani din faza pilot a CEI:

  • Finanțări în valoare de peste 2 miliarde EURO în perioada 2019-2020 pentru lanțul inovării:
    • proiecte de pionierat („pathfinder”) pentru dezvoltarea tehnologiilor avansate pornind de la baza de cercetare (cu începere din 19.03.2019)
    • finanțare cu rol „accelerator” destinată start-up-urilor și IMM-urilor, pentru a le susține în crearea inovațiilor și în dezvoltarea lor până în etapa în care pot atrage investiții private (cu începere din luna iunie). În cadrul „acceleratorului”, companiile vor avea acces la finanțare mixtă (granturi și fonduri proprii) de până la 15 milioane EURO.

  • Comisia va numi între 15 și 20 de lideri ai inovării în cadrul unui comitet consultativ al CEI, cu rolul de a supraveghea etapa pilot a CEI, de a pregăti viitorul CEI și de a promova CEI la nivel internațional. Inovatorii din întregul ecosistem sunt invitați să-și exprime interesul până la 10 mai.
  • Comisia va recruta un prim grup de „manageri de programe” cu experiență de top în domeniul noilor tehnologii, pentru a oferi sprijin direct și permanent proiectelor. Apelul pentru candidaturi va fi publicat în curând.

Având în vedere importanța economică din ce în ce mai mare a inovațiilor revoluționare și disruptive, precum și succesul inițial al proiectului-pilot al CEI, Comisia a propus alocarea unor fonduri de 10 miliarde EUR pentru CEI în cadrul Orizont Europa, programul UE de finanțare a cercetării și inovării pentru perioada 2021-2027.

Spune-ne despre ideea ta de afacere, iar noi te vom sprijini in conturarea unui proiect de succes!

Ne puteti contacta folosind una dintre modalitatile mai jos mentionate: 

? 0747 010 793 sau 0741 611 113

? office@zagodevelopment.ro

Formular de contact

 

Finanțare de până la 200.000 EURO pentru microîntreprinderile din mediul urban 50.000 EURO finanțare pentru afacerile de tip START-UP din București
Your Comment

Leave a Reply Now

Your email address will not be published. Required fields are marked *